Op verschillende manieren kan ik helpen bij het realiseren van je speelplek of speelplaats die past bij je buurt, school of horecazaak. Via advies, participatie, ontwerp... tot het realiseren en opvolgen van een totaalplan.

ADVIES DOOR EEN KINDERBRIL

Als consult schuif ik graag mee aan tafel bij grotere projecten (bv. bij de opmaak van beeldkwaliteitsplan, herinrichting park, inrichting schoolspeelplaats...) om vanuit mijn expertise speelkansen te verhogen en optimaal te benutten.

Naast enkele jaren als leerkracht in het onderwijs, ben ik op professioneel vlak ondertussen 20 jaar bezig met ‘spelen’, een ernstige zaak. Buiten kunnen en mogen spelen is voor kinderen even belangrijk als eten en drinken. Ze leren zelf risico’s inschatten en grenzen aftasten. Ze worden er sterker van, het is gezond en goed voor hun motorische, emotionele en cognitieve ontwikkeling. Ze leren er samen met andere kinderen of alleen een hoop basisvaardigheden. Binnen de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) lag ik mee aan de basis van een sterke visie op spelen en werkte ik mee aan een toekomstvisie voor schoolspeelplaatsen. In 2009 stond ik aan de wieg van Goe Gespeeld!. Een beweging die opkomt voor het belang van écht (buiten) spelen. Hier ontstond de bredere interesse naar bespeelbare (openbare) ruimte, speelweefsel, speelgroen, het maatschappelijk belang van spelen… Als spreker, ondersteuner én (mee-)speler wist ik de afgelopen jaren jongeren, ambtenaren, beleidsmakers en begeleiders te inspireren om werk te maken van meer en betere speelkansen voor élk kind.

ONTWERP, OPVOLGING EN REALISATIE  

Het was in 2015 een logische stap om zelf bespeelbare tuinen, plekken en –plaatsen te ontwerpen. Daarbij leg ik het accent op participatie enerzijds. Geen goed plan zonder alle actoren te betrekken: buren, groendienst, poetspersoneel, leerkrachten... en niet in minst zelfs de kinderen en jongeren natuurlijk.

Anderzijds is de toegankelijkheid en de inclusiviteit van een ontwerp voor mij een speerpunt: van rolstoelgebruikers tot bijzondere aandacht voor meisjes in de openbare (speel)ruimte.

Voor de realisatie werk ik samen met ervaren aannemers en leveranciers. Waar het kan met hulp van de kinderen, ouders, buren... naar beleving en betrokkenheid héél graag!

4

Beplanting

Mijn voorkeur gaat uit naar natuurlijke borders met vaste planten en zaailingen waarin het gonst van de insecten. Ook een doorlevende bloemenweide is een ecologisch waardevolle keuze. Eens gezaaid komen deze bloemen elk jaar terug en met éénjarigen bij de start geniet je vanaf het eerste jaar van een rijke bloei. Zelf ben ik ook bezig met eetbare planten. Met wat veel mensen als 'onkruid' beschouwen maak ik kleurrijke slaatjes, eigen theemengsels, hoestsiroop... Bij het beheer van een border hou ik rekening met welke planten er zich van nature komen nestelen. Als ze passen bij het geheel verdienen ze zeker hun plekje.

ZELF ONTWORPEN EN HANDGEMAAKTE SPEELTOESTELLEN  

Je eigen modderkeuken, een eigenzinnige schommel, een boomhut op maat, klimmen en klauteren... in je tuin, op school of de kinderopvang. We bedenken en vervaardigen alles op maat.

Met hart en ziel, en kennis van zaken
Het bedenken en vervaardigen van de Robinia speeltoestellen op maat is een collab tussen Bert en David van Verda Viro. Van kappen, over schillen tot het monteren van je sfeer- en speelmaker... David doet alles in eigen beheer, in eigen atelier. Hij werkt zo ecologisch mogelijk om de speeltoestellen en boomhutten te vervaardigen en te plaatsen. Bert en David bundelen hun expertise.