ANTWERPEN

speelse schaduwtuin in het centrum van de stad - 38m2

Een 'koer' werd een tuin. Klein, fijn, maar met alle ingrediënten die een tuin doen leven. De achterdeur geeft uit op een waterschaal geflankeerd door enkele zwerfkeien en een muur met insectenstekjes en mesenkastjes. Een deel van de klassieke stoeptegels werd gerecycleerd, maar gebroken terug gepuzzeld met planten erlangs en er doorheen. Goed voor de natuur en de portemonnee. Stapstammen in de beplanting zijn een leuk speelelement, maar maken het ook makkelijk om bij de hangpotten te komen die de bewoners graag voorzien van éénjarige planten om de boel op te vrolijken. Blikvanger zijn de 2 metalen tonnen die het regenwater opvangen. Het teveel aan water loopt via een overloop doorheen een 'stroompje' weg en voorziet de planten onder het afdak van water. En nu is het wachten... wachten tot de planten aanslaan en licht brengen in deze schaduwtuin.

DSC_0019

Door de jaren heen hadden we al wat kleine veranderingen aangebracht ( de border werd breder, er kwamen (klim)hortensia’s, hosta’s en wat potten waarin elk jaar andere eenjarige bloemen stonden), maar de koer bleef een koer. Temeer omdat we de stoeptegels lieten liggen. Toen Bert in zijn ontwerp met het idee kwam om te tegels te breken om ze daarna als een mozaïek te hergebruiken waren we meteen enthousiast. Dit is wat we voor ogen hadden. We wilden niet zomaar alles overboord gooien wat er al was. We wilden ook op die kleine oppervlakte een bijdrage leveren aan het milieu, door te zorgen voor extra waterdoorlatendheid en het creëren van een insecten- en vogelvriendelijke omgeving, maar niet ten koste van ons welbevinden. Dit is goed gelukt. De tuin is nu een volwaardige extra leefruimte geworden waarin we gezellig kunnen zitten, de kinderen kunnen spelen en kijken hoe de vogeltjes uitvliegen en de bijen hun eitjes leggen. Ook de goudvissen die we ondertussen hebben aangeschaft om de muggenpopulatie in onze nieuwe regentonnen te reduceren kunnen op veel bijval rekenen

Annemie & Dirk