NIJLEN

Natuurlijke, bespeelbare tuin - 1544m2

De eigenaars van deze duurzame, karaktervolle woning wilden een beplanting geïnspireerd op Piet Oudolf. Piet heeft een speciale manier van creëren, met veel weelderigheid en wildheid waarbij hij de controle grotendeels los laat. Voor dat principe gingen we ook in deze tuin. Het uiteindelijke ontwerp brengt de bezoeker via betonnen wegels in los verband tot bij de zijdeur. De wegels zijn langs beide zijde geflankeerd door een schaduwborder en loopt door tot achteraan, het terras. Vanaf daar neemt de volle zon het over en dus ook de kleurrijke zonneborder met stapstammen die uitloopt in een organische tuin tot aan de rand van het bos. De aanplant gebeurde in april 2022 en zal de komende jaren verder uitgroeien tot een volle border waarvan de bijen, vlinders en hommels zullen smullen.

"We willen een Oudolf-gevoel in onze tuin", vroegen ze.
Het werd Oudolf, met een Bert-kantje. 🌱🌿🐝🐞

DSC01072

Een schaduwborder hoeft zeker niet saai te zijn, integendeel. Er bestaan ontzettende veel (inheemse) planten die prachtig bloemen in de volle schaduw. Niet alleen de bloem, maar ook de groeiwijze en het blad kan verfrissing brengen en verrassend zijn in de border.

Bert

Bert kwam nog even langs om links en rechts wat bij te sturen, maar verder werden alle planten aan de hand van het beplantingsplan door de bewoners zelf op hun plaats gezet en geplant.