WESTERLO

Sponstuin - 808 m2
In deze tuin woont een fijn gezin. Dries, Anneleen en de 2 kinderen wilden een tuin waarin natuur alle kansen krijgt om natuur te zijn. Zo kwamen ze terecht bij het collectief Natuur & Mens, waarvoor Bert als expert fungeert en het ontwerp samen met collega Pepijn vorm gaf. Het is een tuin geworden die de hedendaagse uitdagingen aankan: hevige regenval en lange periodes van droogte. Alles is in het werk gesteld om het water zo goed mogelijk op te nemen, zo lang mogelijk vast te houden en terug te geven aan de omgeving als dat nodig is. Een minimum aan verharding vertaalt zich in een oprit met rijstroken en een beloopbaar grindgazon waardoor de voortuin héél groen oogt en een water doorlaatbaar, houten terras. Dat sluit aan op een wadi met grindstrand en enkele prachtige zwerfkeien.

Een waterelement en cortenstalen zandbak die op termijn bloembak wordt, kleden het terras aan. Takelementen gaan op in het reliëf en de beplanting, zijn een esthetisch en bespeelbaar element. Ze vormen een overgang naar een 2e terras, maar fungeert ook als zitbank. Een hardhouten pad en façade begeleiden bezoekers naar de voordeur en geven uit op de fietsenberging. Meer dan 20 (fruit)bomen geven op termijn voldoende schaduw. Er werd ook een gemengde haag met inheems plantgoed geplant, bessen en vaste planten. Heuvels en gazon werden ingezaaid met diverse bloemrijke mengsels. De foto's zijn genomen een half jaar tot een jaar na aanleg.

ontwerptekening / beplantingsplan

Deze tuin zal alleen maar mooier worden naarmate de tijd vordert, maar vraagt een vakkundig beheer om tot het gewenste resultaat te komen. Zodoende zal Natuur & Mens de bewoners 2x per jaar adviseren en bijstaan in het beheer.

Pepijn en Bert