ANTWERPEN

Natuurlijke stadstuin - 21m2
Toen Micha en Gijs het huis kochten in Zurenborg stond de amper 21m² grote tuin tot kniehoogte vol met klimop. Na een stevige schoonmaakbeurt werd de tuin de afgelopen jaren een plekje waar ze graag vertoefden. Op de grond werden wat opgekochte, diverse resten natuursteen gelegd als verharding. Anno 2022 was het tijd voor een grondige aanpak. De intentie was om zo weinig mogelijk af of aan te voeren en aan de slag te gaan met de reeds aanwezige materialen. In het ontwerp werd de rechte trap een cortenstalen draaitrap als uitnodiging naar de zitruimte. Op die manier ontstond er achter de trap een mooie ruimte voor een buitenberging met groendak waarop je kijkt als je de tuin binnenloopt. De aanwezige betonnen strook die leidt naar het 'grotje' werd behouden, uitgebreid en gerenoveerd. Ze vormt een mooi, haaks contrast op het natuurlijke mozaïekpad van gerecycleerde verharding.

Er volgde nog een houten zitbank met daarnaast een grote, gerecycleerde bloempot (noodgedwongen vanwege een betonpartij in de hoek) met een meerstammig boompje. Tegen alle muren zijn klimplanten voorzien. Vanuit de keuken op de eerste verdieping heb je zicht op de vogelkastjes. Het 'grotje' wordt voorzien van een nieuw dak en wordt op termijn een buitenoven. Oogbouten in de muur maken het mogelijk om in de hangmat te genieten van de fruitige seringbloesem. Dit is zo'n tuin die een jaar of 3 nodig heeft om zich helemaal te 'zetten', maar ondertussen al na 1 jaar blinkt als een pareltje.
17

ontwerptekening

Tijdens de aanleg kwam Micha nog aandraven met resten van de marmeren schouw. Ze hadden die eerder ook al in de keuken als werkblad gerecycleerd en kregen nu uiteindelijk ook een mooi plekje in de bestrating van de tuin.

Bert

eenvoudige 3D-voorstelling

voor de werken

 
  • title GENT no-repeat;left top;; auto title natuurlijke bedrijfstuin – 12×6 no-repeat;left top;; auto copy Tot 2 jaar geleden was dit een gebetonneerd stukje binnenstad in Mechelen. […]
  • title NIEL no-repeat;left top;; auto title natuurlijke tuin – 12×6 no-repeat;left top;; auto copy Tot 2 jaar geleden was dit een gebetonneerd stukje binnenstad in Mechelen. […]
  • Hanne en Sam konden achter hun woning een voormalige paardenweide kopen en besloten niet te twijfelen. Sindsdien ziet hun leven er anders uit en brengen zij een groot deel van het jaar, samen met de kinderen, in hun tuin door. Ik mocht daar met dit ontwerp, dankbaar, mee invulling aan geven!