MINIVIJVER IN OUDE TOBBE

€150(*)
incl. BTW, excl. verzending


(*) doe-het-zelfpakket.
Levering en plaatsing?
Ik bezorg je graag een offerte op maat.
Water is een verrijking in elke tuin
Water zorgt voor leven in de tuin; libellen komen aanzweven, watertorren woelen door het water, vogels komen hun dorst lessen op warme dagen of nemen een bad. Met een beetje geluk vindt een kikker of salamander zijn weg. Je hoeft echt geen vijver of grote poel aan te leggen om (water)dieren aan te trekken. Soms is een eenvoudige plantenbak, waterschaal of metselkuip al voldoende. Zelf vind ik de oude tobbes erg charmant om als minivijvertje te gebruiken en goed passen in een natuurlijke tuin.

Eenvoudig en nauwelijks onderhoud nodig
Zo'n minivijvertje in een oude tobbe is een koud kunstje als je rekening houdt met de volgende aandachtspunten:
  • Vermijd een plekje in de volle zon, want de kleine hoeveelheid water warmt snel op, waardoor algen sneller gaan groeien. Halfschaduw is ideaal.
  • Je tobbe vullen met regenwater is niet aan te bevelen. Regenwater is te zacht voor de planten en dieren. Het is vaak ook heel zuur en dat maakt het moeilijk om in je vijver een biologisch evenwicht te bereiken. Regenwater dat je opvangt uit de goot bevat bovendien veel organisch materiaal door mossen, vogeluitwerpselen, afgevallen bladeren… Dat leidt tot een oncontroleerbare algengroei. Water uit een sloot kan dan weer ziektekiemen en parasieten bevatten. Vul je minivijvertje dus gewoon met leidingwater: het heeft de juiste hardheid en is vrij van ziektekiemen.
  • Bij een natuurlijke vijver zorgen waterplanten voor een natuurlijk evenwicht: ze gebruiken voedingsstoffen, waardoor algen geen kans krijgen en het water helder blijft. Chemische middelen, pompen, filters of UV lampen zijn niet nodig. Je zal zien dat het water vanzelf helder wordt en blijft.
  • Voor het natuurlijk evenwicht is het beter om geen vissen in je minivijvertje te plaatsen. Veel andere waterdiertjes zullen vanzelf je vijvertje ontdekken. Ze komen aanvliegen of liften mee met water- en moerasplanten die je erin zet.
  • Controleer in de zomermaanden geregeld het waterpeil; door de verdamping zakt het snel. Snoei indien nodig de planten bij.
  • In een matige winter kan de tobbe buiten blijven. De meegeleverde planten kunnen de koude wintermaanden normaal gezien aan. Hou er wel rekening mee dat wanneer het lange tijd stevig vriest de tobbe verandert in een groot ijsblok. Waterdiertjes die in normale omstandigheden de diepte opzoeken zullen omkomen. Planten sterven af. Na de winter zullen ze opnieuw uitlopen, maar wil je het zekere voor het onzekere nemen haal de planten dan bij de start van de winter uit de tobbe en bewaar ze in een emmer op een vorstvrije plek. Je kan de tobbe in zijn geheel ook op een beschutte plek laten 'overwinteren'. Let erop dat door het gewicht de teil niet verplaatst kan worden. Je zal hem in dat geval dus gedeeltelijk moeten leegmaken.
  • In het voorjaar kan je de tobbe proper maken. Eén keer per jaar een grote schoonmaakbeurt is aangeraden. Je haalt de minivijver helemaal leeg, wast alle grind, ontdoet de bodem van organisch afval en vult hem opnieuw met schoon water, dan kan hij er weer een heel jaar tegen. Te groot geworden planten kan je delen/verwijderen.
  • Een ‘trapje’ van stenen tegen de wand of een drijvend, houten plankje helpt diertjes die in het water gesukkeld zijn weer op het droge. (= niet mee geleverd)
Water redt dierenlevens
We vergeten vaak dat de dieren in onze tuin, net als wij, regelmatig moeten drinken. In 2018 zijn er veel egels overleden omdat ze geen water konden vinden. Een simpel schaaltje water lost dit probleem op. Verspreid in je tuin daarom diverse vogelbadjes. Ook insecten, zoals bijen, hommels, zweefvliegjes en lieveheersbeestjes komen hieruit drinken!
Minivijver muggenplaag?
Waterbeestjes (rooftorren, waterschorpioenen...) zullen de aantallen binnen de perken houden. Maar er zullen altijd muggen overleven. Dat kan je niet vermijden.

Het is eerder niet aan te raden, maar wil je toch vissen om de muggen onder controle te houden: kies dan windes, voorn of goudelrits. Deze soorten zijn rovers en vreten de planten niet aan of woelen de bodem niet om. In een tobbe zet je maximum 2 vissen om de natuurlijke balans niet te veel door elkaar te halen. Voer de vissen nauwelijks om waterkwaliteitsproblemen te vermijden. Ze zullen genoeg eten vinden.

In water dat in beweging is, zullen vrouwtjesmuggen niet zo snel eitjes leggen aangezien de larven dan niet kunnen uitkomen. Dus ook al bevat je minivijver maar weinig water. Het kan helpen om het water in beweging te houden door middel van een klein vijverpompje.
Kies je voor een doe-het-zelfpakket. Dan kom je je tobbe zelf ophalen. De beste periode is net na de winter. De tobbe is gerecycleerd, waterdicht, roestvrij en proper gemaakt. Ik voorzie de juiste planten, stenen, vijversubstraat en handleiding. Je kan meteen aan de slag om je vijvertje op te bouwen. Tegen een meerprijs is het ook mogelijk dat ik ter plaatse kom om je minivijver te leveren en te plaatsen.
Interesse in een houten tobbe?
Deze vijvertjes kunnen worden aangepast van afmeting, naargelang de voorziene ruimte. Afgewerkt in eerste kwaliteit eik, zinken banden, waterdicht verlijmd. Ambachtelijk gemaakt door twee generaties houtkennis. Ik maak graag voor u een offerte op maat.