ANTWERPEN

patiotuin - 30m2

Toen de eigenaars het huis kochten was de patio helemaal betonneerd. Een geluk bij een ongeluk werden ze door de stad verplicht om een stuk uit te breken. Zo ontstond het plantvak waarbij de driehoekige vorm de mogelijkheid gaf om te kiezen voor grotere planten en een meerstammig krentenboompje. Tussen de beplanting werden stapstammen geplaatst en verticale kastanjepalen. Die geven de patiotuin niet alleen een natuurlijke aanblik, maar zijn ook fijn een speelelement voor de kleine kleuter in huis. Aan de overzijde wordt gewerkt aan een betonnen zitbank met aan de ene kant een bloembak en andere kant een zandbak/watertafel die op termijn ook als bloembak kan fungeren. De bank en zandbak worden bekleed met kastanjehouten planken die opengeklapt kunnen worden en waardoor extra bergruimte wordt gecreëerd.

Elke ochtend ontbijten we samen aan het grote raam dat uitgeeft op onze patio. We kijken al uit naar de zomer, wanneer we buiten zullen kunnen eten, maar in alle seizoen is het genieten van de verschillende groene sferen en nieuwe bloemen die plots uit de grond schieten.

Het is geen gemakkelijke opdracht om een kleine noord gerichte verharde stadskoer om te toveren tot een groene belevingspatio. Ik ben zelf architecte, maar zonder plantenkennis kom je in zo’n opgave uiteraard niet ver. Het was voor ons heel fijn, inspirerend en leerrijk om samen met Bert te brainstormen over groen, over spel, over vorm en over techniek. Hij voelde perfect onze wensen aan, en maakte het realisatieproces erg aangenaam door een heel persoonlijke opvolging en een efficiënte coördinatie van de diverse werken, zoals bijvoorbeeld het uitdagende ter plaatse gestorte betonmeubel.

Ons bijna drie jaar oude zoontje vindt het geweldig om in de mini-zandbak te spelen, of van paaltje tot paaltje te klimmen tussen de planten. Wij vinden het fantastisch dat ons ‘stadstuintje’ zo weinig onderhoud vraagt en toch heel het jaar door groen is… Samen genieten we van de vogeltjes die meer en meer hun weg vinden naar ons tuintje, en dat getjilp is een verademing midden in een drukke stad!

Valérie en Bram