NIJLEN

Sfeer, spelen, leven - 550 m2
Maxime en Siebe bouwden hun droomhuis. Meteen na de start legden ze ook zelf het terras aan, planten ze leibomen op de scheiding, plaatsten ze wat planten die ze mooi vonden langs het pad naar de achterdeur. Verder in de tuin een recht gazontapijt met een vrolijke, natuurlijke border die ze inzaaiden. Zo trof ik eind 2021 de tuin aan. Maar het mocht iets meer zijn... sfeer, spelen, een tuin vol leven.

Het bestaande gazon kreeg een meer organische vorm waardoor de borders met weelderige, vaste planten de tuin echt mooi aankleden en optisch groter maken. Cortenstalen bakken werden geïntegreerd als zitbank, kruidenbak en moestuin. Fruitbomen en klimmers moeten de draad met de buren op termijn vullen en voor meer privacy zorgen. Bij het speelhuisje, afgeboord met ruwe boomstammen, staan bessenstruiken en frambozen. De vlier en hazelaar moeten de speeltoren op termijn inpakken en een groter boomhutgevoel geven. De kanjer van een eik, een echte blikvanger, wordt omgeven door stinzenplanten en vormt op termijn de ideale basis voor een schommel of slingertouw. De meerstammige haagbeuk in de uitsparing van het gazon verbindt de berging met de rest van de tuin. De klimhortensia moet de gevel bij het terras dan weer vergroenen. Achteraan werden er compostbakken en een takkenril voorzien. Op die manier werkt de tuin met een gesloten systeem.

Langs het pad staan de vuilbakken op een handige plaats. Om het zicht weg te nemen werd een tuinkast op maat voorzien.

Eerste voorontwerp voor de tuin

Aanvankelijk waren ze er niet uit of er ook een zwemvijver moest komen. En dus ging ik aan de slag om 2 ontwerpen te maken: eentje met en eentje zonder. Het werd uiteindelijk eentje zonder, maar op die manier dat het zwembad binnen enkele jaren alsnog gerealiseerd kan worden zonder de rest van de tuin om te moeten gooien.

Bert

Na het bouwen van onze woning, wilden we graag aan het volgende grote project beginnen: een tuin creëren die ruimte biedt voor verschillende activiteiten zodanig dat elke familielid er ten volste van kan genieten. Geen gemakkelijke uitdaging, dus we gingen op zoek naar iemand met de juiste expertise. Bert was zeker de juiste persoon voor deze uitdaging, samen met hem hebben we onze wensen overlopen en is hij meteen aan de slag gegaan om ze op een zo goed mogelijke manier bij elkaar te brengen. En waauw het resultaat mag er zijn! Onze tuin is nu een plaats waar ons 3-jarig zoontje zich naar hartelust kan uitleven, waar er plaats is om samen in het moestuintje te werken, en op zonnige dagen samen te vertoeven in de hangmat. Puur genieten!

Maxime en Siebe

Bij aanleg van de tuin in 2023